Προς έναν ανοιχτό διάλογο: Σύγχρονες εξελίξεις στον χώρο της μουσικοθεραπείας στην Ελλάδα

Χριστίνα Καλλιώδη, Γιώργος Τσίρης, Αδαμοπούλου Χριστιάνα, Ακογιούνογλου Μίτσυ, Μαρία Φρουδάκη

Συμπόσιο

Συνεδρία Προς έναν ανοιχτό διάλογο: Σύγχρονες εξελίξεις στον χώτο της μουσικοθεραπείας στην Ελλάδα ( Saturday, 16-Apr-22 13:30:00 EEST )
Περίληψη

Το πεδίο της μουσικοθεραπείας στην Ελλάδα έχει γνωρίσει σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις από το 2016 μέχρι και σήμερα. Μεταξύ άλλων, αυτές οι αλλαγές αφορούν την εδραίωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων μουσικοθεραπείας, την ανάπτυξη νέων μοντέλων προσφοράς υπηρεσιών, καθώς και την ανάδυση νέων επαγγελματικών δικτύων και χώρων διεπιστημονικού διαλόγου (Tsiris & Kalliodi, 2020). Οι εξελίξεις αυτές έχουν πολύπλευρες επιπτώσεις στον τρόπο που διαμορφώνεται η επιστήμη και το επάγγελμα της μουσικοθεραπείας εντός της χώρας, αλλά και στην αναπτυσσόμενη σχέση της ελληνικής μουσικοθεραπευτικής κοινότητας με τη διεθνή (Ridder & Tsiris, 2015). Η μεταβαλλόμενη οικολογία του πεδίου συμπεριλαμβάνει αναδυόμενες αλλαγές στην επαγγελματική ταυτότητα των μουσικοθεραπευτών, στην αντίληψη του επαγγέλματος από το ευρύτερο κοινό, καθώς και στις δυνατότητες για συνεργασία με άλλες ειδικότητες. Παρόλα αυτά, οι συζητήσεις για αυτές τις αλλαγές και τις επιπτώσεις τους περιορίζονται σε στενούς ενδοεπαγγελματικούς κύκλους και σπάνια γίνονται θέμα δημόσιου επιστημονικού αναστοχασμού. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα και τα οφέλη ενός τέτοιου ανοικτού αναστοχασμού (Stige, 2014), το συμπόσιο αυτό αποπειράται να σκιαγραφήσει σύγχρονες εξελίξεις στο πεδίο θέτοντας παράλληλα ερωτήματα και προβληματισμούς σε σχέση με τρεις βασικούς άξονες: α) τη μουσικοθεραπευτική πράξη και την ανάπτυξη υπηρεσιών, β) τη σημασία και τον ρόλο των επαγγελματικών δικτύων, και γ) την εκπαίδευση των μουσικοθεραπευτών τόσο σε επίπεδο κατάρτισης όσο και σε ευκαιρίες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης. Οι άξονες αυτοί διερευνώνται πολύπλευρα αντλώντας από την πολυετή εμπειρία των εισηγητών σε διαφορετικά επαγγελματικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά πλαίσια στην Ελλάδα και διεθνώς. Με προεκτάσεις σε θέματα που αφορούν ιδεολογίες και κοινωνικο-πολιτικές αξίες, το συμπόσιο φιλοδοξεί στην προώθηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου με άλλους επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου της μουσικής, της υγείας και της ευζωίας λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι (Moss, 2021, Whitehead-Pleaux & Tan, 2019).

Θεματικοί Άξονες
  • Μουσικές εμπειρίες στο σχολείο, στο ωδείο και στην κοινότητα
  • Μουσικές εμπειρίες, δια βίου μουσική μάθηση και ευζωία
  • Ιδεολογίες και κοινωνικές-πολιτικές αξίες στα προγράμματα σπουδών μουσικής
  • Μουσική αγωγή, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα
Λέξεις-κλειδιά μουσικοθεραπεία, Ελλάδα, σύγχρονες εξελίξεις, επιστημονικός διάλογος
Γλώσσα Ελληνική
Βιογραφικό σημείωμα εισηγητή/ών

Η Χριστιάνα Αδαμοπούλου, PhD, σπούδασε μουσική στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και μουσικοθεραπεία στο Anglia Ruskin University (Master of Arts). Είναι διδάκτωρ μουσικοθεραπείας (Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου) και διπλωματούχος πιάνου. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στις εφαρμογές της μουσικής στην υγεία και την εκπαίδευση και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάζεται με τη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Από τον Φεβρουάριο του 2019 συνεργάζεται με το «Λίλιαν Βουδούρη» Ινστιτούτο Θεραπείας δια των Τεχνών ως μουσικοθεραπεύτρια. Εκπαιδεύεται στην ομαδική ψυχοθεραπεία (ΕΕΨΨΟ) και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών.

Η Μίτσυ Ακογιούνογλου, PhD, RMT, είναι επίκουρη καθηγήτρια μουσικοθεραπείας (υπό διορισμό) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι αντιπρόσωπος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μουσικοθεραπείας και αντιπρόσωπος της ΕΕΜΕ στο Music Teacher Associations in Europe. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού Μουσικοπαιδαγωγικά και της συντακτικής ομάδας του Approaches: Ένα Διεπιστημονικό Περιοδικό Μουσικοθεραπείας.

H Χριστίνα Καλλιώδη, ΜΑ, NICU, είναι μουσικοθεραπεύτρια και ψυχοθεραπεύτρια. Ιδρύτρια του Κέντρου Μουσικής Ψυχοθεραπείας «ηχώ» όπου εργάζεται με παιδιά και ενηλίκους και συνεργάτης της ΑΜΚΕ «Άγγελοι της Χαράς» υπεύθυνη  του προγράμματος μουσικοθεραπείας στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΓΝΠ "Παναγιώτη και Αγλαΐα Κυριακού".  Έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του ΕΣΠΕΜ και αντιπρόσωπός του στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μουσικοθεραπείας.

Ο Γιώργος Τσίρης, PhD, είναι επίκουρος καθηγητής μουσικοθεραπείας στο Queen Margaret University και υπεύθυνος τεχνών στο St Columba’s Hospice Care, Εδιμβούργο, Σκωτία. Είναι ιδρυτικός αρχισυντάκτης του Approaches: Ένα Διεπιστημονικό Περιοδικό Μουσικοθεραπείας και υπηρετεί ως συν-πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Μουσικοθεραπείας για το 2022.

Η Μαρία Φρουδάκη, MMT N-R, είναι Επιστημονική Διευθύντρια στο «Λίλιαν Βουδούρη» Ινστιτούτο Θεραπείας δια των Τεχνών. Η εμπειρία της ως μουσικοθεραπεύτρια περιλαμβάνει θεραπευτικό και εκπαιδευτικό έργο σε Ιδρύματα, νοσοκομεία, χώρους ειδικής αγωγής και Πανεπιστήμια. Το 2006 ίδρυσε το Μουσικοθεραπευτικό Κέντρο Musicing για την παροχή υπηρεσιών μουσικοθεραπείας σε παιδιά - ενήλικες και την διοργάνωση ποικίλων κοινοτικών - επιμορφωτικών - θεραπευτικών δράσεων.