Συναυλία χορωδιακής μουσικής

Μελιγκοπούλου Μαρία-Έμμα

Καλλιτεχνική Δράση

Περίληψη

Το φωνητικό σύνολο του ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποτελεί ένα επίλεκτο χορωδιακό σύνολο του τμήματος, στο οποίο συμμετέχουν φοιτητές μα χορωδιακή εμπειρία ή σπουδαστές τραγουδιού κατόπιν ακρόασης. Η πρόταση αφορά μια ημίωρη συναυλίας χορωδιακής μουσικής με έργα από το τρέχον ρεπερτόριο του συνόλου, προσαρμοσμένα - προσανατολισμένα σε τυχόν προτάσεις - συστάσεις της οργανωτικής επιτροπής.

 

Θεματικοί Άξονες
  • Μουσικές εμπειρίες στο σχολείο, στο ωδείο και στην κοινότητα
Λέξεις-κλειδιά
Γλώσσα Ελληνική
Βιογραφικό σημείωμα εισηγητή/ών

ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΕΤ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αποτελείται από φοιτητές του ΤΜΕΤ κατόπιν ακρόασης, οι οποίοι έχουν χορωδιακή εμπειρία ή σπουδάζουν τραγούδι. Δίνει τακτικές συναυλίες χορωδιακής μουσικής, συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή χορωδιακά φεστιβάλ και συνέδρια και συμπράττει με μουσικούς φορείς της πόλης όπως η ΚΟθ και το ΜΜΘ.  Στις πρόσφατες διεθνείς παρουσίες του αναφέρεται η συμμετοχή στο Zimriya Choral Festival (Ισραήλ), σειρά συναυλιών στην Ιταλία (πρόγραμμα  Erasmus+) και στη Γερμανία, όπου παρουσίασε το μεγάλο χορωδιακό έργου του Μοντεβέρντι Vespro della beata virgine στο πλαίσιο του Junger Kunstler Festival του Bayreuth (Γερμανία). Το 2019 το φωνητικό σύνολο συνέπραξε με την ΚΟΘ στην 9η συμφωνία του Μπετόβεν ενώ έχει παρουσιάσει στο ΜΜΘ και άλλα μεγάλα συμφωνικά χορωδιακά έργα όπως η Kronungsmesse του Μότσαρτ, τα Carmina  Burana του Ορφ, κ.α.

Τη χορωδία του ΤΜΕΤ από το 2007 διδάσκει η επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου.

 

ΜΑΡΙΑ ΕΜΜΑ ΜΕΛΙΓΚΟΠΟΥΛΟΥ LB, MusM, PhD

Ιδρύτρια - Διευθύντρια Χορωδίας

 

Είναι επίκουρη Καθηγήτρια Διεύθυνσης Χορωδίας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σπούδασε διεύθυνση χορωδίας στο Boston University CFA και είναι διδάκτορας και μεταδιδάκτορας του ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι επίσης πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. 

Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική. Είναι μέλος του National Music Honor Society (USA), και μέλος του Advisory Board της Interkultur.  Από το 2015 είναι καλλιτεχνική επιμελήτρια του Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών του ΜΜΘ. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου των World Choir Games και διατελεί κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς χορωδιών (Ελλάδα, Ισραήλ, Κίνα, ΗΠΑ, Λετονία, Ιταλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Βέλγιο, Ν. Αφρική, Ρωσία κ.α.) και διδάσκει ως προσκεκλημένη καθηγήτρια σε άλλα πανεπιστήμια και σε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό ( Φεστιβάλ Χόρτου (ίδρυμα Γ. Χατζηνίκου), Ισραήλ, Κίνα, Γερμανία, USA κ.α.). Συνεργάζεται τακτικά με το ΜΜΘ, ΜΜΑ, ΚΟΘ, ΣΟΔΘ, παραγωγές όπερας κ.α. Είναι ιδρύτρια και διευθύντρια της Χορωδίας Αγ. Κυρίλλου & Θεσσαλονίκης.